Selecteer een pagina

ONDERSTROOM

Dommeltheater gaat varen op 25 september 22

De vierde editie van Dommeltheater in 2019 ligt alweer ver achter ons. Gelukkig hebben we een nieuwe datum kunnen vinden voor de vijfde editie: nl. zondag 25 september 2022.

Vijfde editie van het Dommeltheater als thema Onderstroom.

Op zondag 25 september 2022 organiseren we de vijfde editie van het Dommeltheater met het thema ‘Onderstroom’. 

Dit gaan we de komende maanden met alle deelnemers bespreken: we zullen dan wederom een zintuigen-prikkelende editie presenteren. De deelnemers zijn alweer enthousiast aan de slag gegaan om hun idee bij dit thema om te zetten in een prachtige creatie.  Ook onze sponsoren hebben hun ondersteuning weer toegezegd. Wij zijn hen erg dankbaar voor hun steun. Hiermee kunnen we dit creatieve theater opzetten en vele duizenden bezoekers laten genieten van een mooie middag kunst en cultuur.

Dommeltheater en de toekomst.

De organisatie van het Dommeltheater zit niet stil. Op dit moment vinden er meerdere gesprekken plaats met andere dorpen en steden die aan de Dommel liggen. Bij de vierde editie hebben 6 aan de Dommel gelegen gemeenten deelgenomen aan Dommeltheater. Zelfs een prachtige deelname uit het Belgische Peer, het dorp dichtbij de oorsprong van de Dommel. Onze ambitie is om het 1e lustrum alle gemeenten aan de Dommel te laten meevaren met deze creatieve vaartocht. Blijf op de hoogte door het volgen van onze Facebookpagina. Uiteraard zullen wij ook de website actualiseren, daar waar nodig. Heeft u ideeën, wilt u deelnemen, of heeft u contacten met gemeenten aan de Dommel, laat uw gegevens dan achter via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

5 + 5 =

Download hier het programmaboekje

Het Programmaboekje kunt u in een later stadium downloaden.

Wilt u deelnemen?

U bent van harte welkom om mee te doen aan ons varend evenement. Neem contact met ons op!

Vriend worden

Ondersteun ook onze derde editie van het Dommeltheater en word vriend. Kijk hier voor meer informatie

Vrijwilliger worden

Draag jij het Dommeltheater een warm hart toe? Wil je meehelpen om de tweede editie tot een grandioos succes te maken?

 

ONDERSTROOM

De vertrouwde bovenstroom
Het vijfde Dommeltheater staat in het thema van de noodzakelijke onderstroom in onze contreien. De tegengeluiden in de vorm van een nieuw idee en een geheel ander geluid. We zijn gewend aan de bovenstroom, de normale gang van zaken die in ons leven die vertrouwd is en ons zekerheid geeft.

Noodzaak tot verandering
Dan gebeurt er iets, een rimpeling; kringen op het water. De sfeer op het werk is niet goed. Er moet wat veranderen. De kringen worden meer en groter. Iemand wil een leefbare buurt, dat we beter omgaan met de natuur. De boer wil erkenning van de burger. Een virus steekt de kop op. Kortom er een noodzaak die ervoor zorgt dat een onderstroom ontstaat. Maar er is altijd de bovenstroom die dat niet wil, die behoud wil van de gevestigde orde. Denk aan de meerderheid in de politiek, de gevestigde meningen, de ingesleten gewoonten. Kortom er is weerstand om iets te doen met die wens tot verandering.

Kracht
Iedereen kan een duwtje geven om die onderstroom kracht te geven. Niet iedereen doet dat.
Want wie roept de mensen bij elkaar? Wie gaat de straat op? Wie spreekt de buren aan? Kunstenaars hebben voelhorens voor wat er leeft, voor wat om ons heen gebeurt. Door hun uitingen geven ze die onderstroom een gezicht.

Onderstroom wordt  tegenstroom
Ook kan de onderstroom een tegenstroom worden. Juist als reactie op de bovenstroom zie je dat mensen iets bedenken als protest, verzet en dwarse ideeën krijgen.

In de cultuur zien we dat terug. Het is een behoefte aan een eigen gezicht of geluid.  Denk aan de belevenissen van Suske en Wiske, Pippi Langkous en The Hungergames. Of de beelden van Vincent van Gogh en Jheronimus Bosch.

Vergeet vooral niet de eigentijdse – nieuwe- onderstroom en tegenstroom zoals herkenbaar in de fantasie van performancekunstenaars, de muziek van Jet Rebel, The Rolling Stones etc.

Frisse blik
De onderstroom is daarom niet altijd rustig, maar wel verrassend en geeft een frisse blik op de wereld om ons heen. Want die geluiden of beelden van de tegenstroom zijn nieuw, die wezen we misschien eerst wel af. Maar blij nader inzien blijkt er een reden te zijn voor die tegenbeweging.

Dankzij deze onderstroom wordt de bovenstroom bijgestuurd en zal deze zich verbinden met de onderstroom tot en verbindt de rivier al eeuwenlang mensen met elkaar. 

 

ONDERSTROOM

Schrijf je nu in als deelnemer of als vriend

Dit is een evenement dat wil je niet missen